top of page
Caută
  • Ileana Andrieș

Cele mai bogate personaje din literatură, conform Forbes

Dacă ți-ai dorit vreodată să te transformi ca prin magie într-un erou fictiv, protagonist al unei epopei literare, ai găsit cea mai bună listă de inspirație. În loc să compătimim personajele de mai jos pentru că sunt doar creații ale unei fantezii fecunde, preferăm să le invidiem, cel puțin din punct de vedere financiar: sunt putred de bogate! Descoperă mai jos topul alcătuit de specialiștii de la Forbes, al celor mai bogate personaje din literatură!

1. Deschidem lista avuțiilor din literatură cu nimeni altul decât organizatorul nostru preferat de petreceri, Jay Gatsby! Dacă te-ai întrebat vreodată de a unde a găsit eroul lui Fitzgerald fondurile pentru rezerve nemăsurate de caviar și șampanie fină, avem noi răspunsul: admiratorul lui Daisy Buchanan avea la dispoziție nu mai puțin de 1 miliard de dolari. Implicat în afaceri cu gangsteri, cu interese deloc superficiale în lumea crimei organizate și un zeu al investiţiilor, Gatsby a acumulat o avere imensă, care i-a garantat intrarea în topul Forbes. Îl iertăm însă pentru orice fărădelegi: până la urmă, știm că nu e nici un parvenit și nici un spirit materialist, ci un etern romantic, iar „Marele Gatsby” ne-a dezvăluit și părțile moi ale sufletului său!

2. Autor al unui motto care a rămas în istoria literaturii, „Lannisterii își plătesc întotdeauna datoriile”, capul celebrei familii, Tywin, are o reputație financiară atât de solidă, încât oamenii sunt convinși că scoate bani nu doar din piatră seacă, dar și acel orificiu delicat, prin care muritorii de rând își golesc de obicei…intestinele. Forbes i-a estimat posesiunile la aproape 2 miliarde de dolari (1,8)! Deși averea i-a parvenit prin moștenire și este păstrată cu sfințenie în domeniile de la Casterly Rock, nu putem să nu apreciem abilitatea și priceperea monetară a ilustrului personaj din „Urzeala tronurilor”.

3. Pentru următorul personaj din galeria bogaților din literatură, a merge la cumpărături are un sens diferit față de sărmanele incursiuni la supermarket cu care suntem noi obișnuiți. Acumulând avere prin achizițiile de companii falimentare, pe care le aducea la profit ajutându-se de intuiția sa extraordinară, Christian Grey este cel mai tânăr membru dintre cele mai bogate personaje din literatură. Preferăm să nu comentăm prea multe despre viața sa particulară, apreciind la adevărata valoare cele 2 miliarde de dolari pe care le-a acumulat, conform revistei Forbes. Secretul său? Pe lângă al șaselea simț proverbial de mai sus, protagonistul seriei „Cincizeci de umbre ale lui Grey” își apreciază cei mai buni angajați și are grijă să nu îi piardă!

4. De data aceasta, acumularea unei averi uriașe are două argumente imbatabile, cu care nu putem rivaliza și pe care nu le-am putea adopta și în strategia noastră financiară. Cele mai bogate personaje din literatură îl primesc cu brațele deschise pe ocupantul locului secund al podiumului nostru, Carlisle Cullen. Tatăl adoptiv al lui Edward Cullen și socrul Bellei Swan din „Amurg” deține, la venerabila vârstă de 377 de ani, o avere pe care Forbes o estimează la modesta sumă de 46 de miliarde de dolari. Desigur, a avut la dispoziție suficient timp pentru a strânge bani, dar abilitățile de a citi viitorul, posedate de fiica sa adoptivă Alice, i-au garantat poziția de investitor inițial al Apple și IBM. Se revanșează, însă, lucrând într-un spital de provincie, în loc să strălucească la o clinică particulară de prestigiu (nu vom aduce vorba, din delicatețe, despre furtul rezervelor de sânge pentru numeroasa sa familie).

5. Ocupantul primei poziții din lista celor mai bogate personaje din literatură ne oferă, prin propria sa existență, un avertisment de luat în calcul: este posibil să îți pierzi banii și atunci când, pentru a-i proteja, îți faci culcușul chiar deasupra lor. Deși era greu de crezut că ușor de măgulitul și atotputernicul Smaug ar fi putut fi învins de o ceată de pitici și de un oraș de oameni săraci, se pare că soarta nu i-a surâs prea tare. Și nici cei aproximativ 54 de miliarde de dolari, estimați de Forbes (Smaug a fost chiar mai inspirat decât Carlisle Cullen și a investit în aur) nu l-au putut salva! Se pare că paranoia sa cu privire la hoții care îi dau târcoale s-a dovedit mai mult decât întemeiată! Nu-i plângem de milă, pentru că dragonul din Hobitul și-a însușit comorile strălucitoare tot prin pradă, furt și violență! Întunecate sunt căile bogaților din cărți!

Aceste cinci personaje au aderat cu succes și clinchete zglobii de monede la clubul exclusivist al celor mai bogate personaje din literatură! Tu pe cine ai adăuga pe această listă?

8 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page