top of page
Caută
Ileana Andrieș

De ce ne place Arturo Perez-Reverte? 3 motive să-i citim romanele

Romanele lui Arturo Perez-Reverte se citesc cu sufletul la gură, savurând fiecare pagină. Cine a citit un roman al celui mai cunoscut scriitor spaniol contemporan cu siguranță a „vânat” în librării toate volumele care îi purtau semnătura.

Arturo Perez-Reverte, autor a treizeci de volume traduse în peste 40 de limbi, multe devenite ecranizări de succes, reușește prin stilul romanelor sale o adevărată performanță. Perez-Reverte se bucură de aprecierea criticilor, dar și de cea a unui public larg, împletește recunoașterea academică (este membru al Academiei Regale Spaniole din 2003) cu un succes de public similar celui al unei vedete de cinema și, nu în ultimul rând, îi aduce în rândul fanilor săi și pe cei care nu ar alege neapărat să citească romane cu o intrigă polițistă.

Corespondent de război timp de 21 de ani pentru publicația „Pueblo” și pentru televiziunea națională spaniolă, prezent în toate zonele de pe glob unde se desfășurau conflicte militare majore, Arturo Perez-Reverte a renunțat la cariera de jurnalist și s-a dedicat celei de scriitor după ce a lansat pe piață volumul „Clubul Dumas”. Reverte cunoscuse deja celebritatea odată cu publicarea cărții „Tabloul flamand” (1990), distins cu premiul „Grand Prix de Littérature Policière”, iar toate cărțile apărute ulterior au avut un impresionant succes de public și critică.

Indiferent că este vorba despre „Conspiraţia din Sevilla”, „Regina Sudului”, „Pictor de război” sau „Tangoul vechii gărzi”, romanele scrise de Arturo Perez-Reverte au căpătat în scurt timp de la lansare statutul de bestseller. De ce ne place Arturo Perez-Reverte? Iată 3 motive pentru care ne place să-i citim romanele.

„Am scris Tabloul flamand înainte să merg la războiul din Golf și când m-am întors aveam deja un bestseller” povestește Reverte. Succesul cărților sale l-a luat prin surprindere chiar și pe autor, care nu și-l poate explica altfel decât prin modul în care publicul rezonează cu intriga romanelor.

În „Tabloul flamand”, Reverte ni se dezvăluie un adevărat maestru al suspansului, împletind misterul unei crime înfăptuite în urmă cu 500 de ani cu acțiunile unui criminal în serie din vremea modernă. Partida de pe tabla de șah din tabloul pictorului Pieter van Huys se continuă jumătate de veac mai târziu.

Însă, de data aceasta, nu mai este doar un simplu joc, ci o luptă pe viață și moarte, căci fiecare mutare realizată de mintea criminală este urmată de asasinarea cuiva. Cu toate acestea însă, „Tabloul flamand” nu este doar o carte polițistă.

Autorul susține cu multă abilitate cele două planuri ale acțiunii, care pendulează între evocarea unei epoci de mult apuse și prezent, oferă detalii subtile despre mecanismele psihologice ale personajelor sale (fără a le neglija pe cele secundare, ba chiar dimpotrivă) și oferă cititorilor și o interesantă poveste de dragoste. Iar „Tabloul flamand” este doar un exemplu în acest sens, pentru că Arturo Perez-Reverte etalează în fiecare roman al său o imaginație fabuloasă și o tehnică impresionantă a suspansului.

Pornind cel mai adesea de la un simplu pretext, scriitorul spaniol își poartă cititorii în aventuri spectaculoase și devoalează zone misterioase ale realității. Lumea imaginată de Arturo Perez-Reverte este fascinantă prin modul în care autorul ne dezvăluie potențialul ei aventuros. În Clubul Dumas, scriitorul spaniol aduce un omagiu unuia dintre autorii săi favoriți, Alexandre Dumas.

Lumea bibliofililor, a celor care sunt în stare să cheltuie averi și chiar să ucidă pentru un exemplar rar dintr-o carte sau pentru ediția princeps a unui volum este explorată de Perez prin intermediul eroului său, Lucas Corso. Autorul mânuiește și de această dată două intrigi complementare, în roman fiind prezente și personaje populare ale operei lui Dumas (Milady de Winter, Rochefort, cardinalul Richelieu).

„Nu aș schimba nicio propoziție din această carte” a mărturisit Perez-Reverte pentru agenția de presă EFE. „Clubul Dumas este o parte a vieții mele. Este cea mai bună carte pe care aș fi putut să o scriu la momentul respectiv, un volum în care am investit toate eforturile și speranțele mele. Să schimb o singură propoziție din carte ar însemna să neg toate aceste lucruri” a mai spus Perez-Reverte despre acest roman vândut în aproape 3 milioane de exemplare în 51 de țări.

Însă autorul spaniol nu oferă cititorilor numai posibilitatea de evadare în lumi aventuroase prin bogate referințe culturale (la pictură, în „Tabloul flamand” sau literatură, în „Clubul Dumas”).

În Regina Sudului, Perez-Reverte urmărește istoria vieții Teresei Mendoza, o femeie puternică, a cărei ambiție de a supraviețui o aduce în fruntea unui uriaș imperiu al drogurilor. De o forță epică impresionantă și acest roman evidențiază calitățile excepționale de narator al lui Perez-Reverte.

Într-un stil elegant, în care toate componentele acțiunii sunt bine dozate, scriitorul spaniol descrie acea latură a naturii umane pe care o observase atât de atent pe marile teatre de război ale lumii, în calitate de jurnalist.

Într-un interviu acordat publicației britanice „Telegraph” într-unul dintre hotelurile luxoase ale Madridului, Reverte îi explica jurnalistului care îl intervieva: „Iată cât de civilizați sunt toți acești oameni” spunea scriitorul arătând spre cei care populau holul opulentului hotel.

„Însă garantez că, dacă încui ușa și ții înăuntru toți acești oameni fără mâncare și băutură, această aparență se va nărui. Se vor trezi instinctele primare ale naturii noastre și noi ne vom întoarce unii împotriva altora pentru a supraviețui”.

Dintre cărțile scrise de Arturo Perez-Reverte care sunt preferatele voastre?

6 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page