top of page
Caută
  • Ileana Andrieș

Legenda lui Moş Nicolae

In noaptea dintre 5 spre 6 decembrie, copiii asteapta cu nerabdare cadourile delicioase lasate de Mos Nicolae in ghetute si cu siguranta iti aduci si tu aminte de fosnetul ambalajelor de ciocolata sau de mirosul dulce de portocale din dimineata in care te trezeai intrebandu-te daca mosul ti-a adus dulciuri sau doar o nuielusa. Legenda lui Mos Nicolae reprezinta una dintre cele mai populare si mai frumoase sarbatori de iarna, insa el a existat in realitate, fiind cunoscut in lumea crestina ca Sfantul Nicolae.

Sfantul Nicolae s-a nascut candva la inceputul mileniului in sudul Turciei de astazi, intr-o familie de crestini bogati, insa parintii sai au murit intr-o epidemie cand el era inca un copil. Nicolae si-a dedicat de atunci intreaga avutie ajutorarii oamenilor saraci, bolnavi si suferinzi, devenind cunoscut in toata lumea ca un adevarat pansament pentru sufletele celor in nevoie si ca un protector al copiilor. In perioada Imperiului Roman, crestinii erau persecutati, asa ca Sfantul Nicolae a fost intemnitat din cauza credintei lui, murind pe 6 decembrie 343. Ziua mortii lui a devenit ziua Sfantului Nicolae, moment in care sunt sarbatorite atat faptele lui de sfant, cat si povestile ce au dus la nasterea legendei lui Mos Nicolae.

Una dintre aceste povesti este despre un om sarac care avea trei fiice. In acele timpuri, pentru ca o fata sa fie luata in casatorie, avea nevoie de o zestre considerabila daruita de tatal sau, iar cu cat zestrea era mai mare, cu atat cresteau sansele ca fata sa-si gaseasca un sot mai bun. Fiicele acestui nevoias, neavand nicio zestre, erau astfel sortite sa fie vandute ca sclave. In mod misterios, omul a gasit in casa trei pungi cu galbeni, ce contineau cate o zestre considerabila pentru fiecare fata astfel incat sa-si poata gasi un sot cumsecade. Se spune ca saculetii cu galbeni au aparut de nicaieri in sosetele si cizmulitele lasate in fata focului la uscat.

De atunci, s-a pastrat obiceiul de a atarna ciorapei sau de a lasa o pereche de ghetute in fata usii, in asteptarea cadoului de la Mos Nicolae. Intr-o alta varianta a povestii, galbenii din saculet sunt inlocuiti cu trei bile de aur, de aici mostenindu-se traditia de a oferi portocale cu ocazia Sf. Nicolae.

Despre Sfantul Nicolae, sarbatorit in ziua de 6 decembrie, se spune ca a fost educat de mic intr-un spirit profund crestin, iar mai tarziu, ramas cu o oarece mostenire, el continua sa traiasca ingrijind de cei necajiti, dedicandu-si viata celor saraci, facand daruri si donatii.




Cine a fost Sfantul Nicolae?

A fost odata un om care se numea Nicolae. Parintii lui au murit cand era copil, lasandu-i mostenire toti banii pe care ii avusesera. El s-a decis sa-i dea oamenilor saraci. Vecinul lui era un nobil sarac si avea 3 fete frumoase. Fiind sarace, fetele lui nu se puteau casatori fara zestre. Atunci cand a venit vremea ca prima dintre fiice sa se casatoreasca, Nicolae i-a lasat noaptea un saculet cu galbeni in fata casei. A facut acelasi lucru si pentru cea de-a doua fiica. Cand a venit vremea ca fiica cea mica sa se casatoreasca, nobilul a stat de paza ca sa afle cine fusese cel care le ajutase pe fiicele sale. Nobilul l-a vazut pe Nicolae. Chiar daca acesta l-a rugat sa nu spuna nimanui, povestea s-a raspandit si, de fiecare data cand cineva primea astfel de cadouri, Nicolae primea multumiri.

Sfantul Nicolae a trait in secolul al IV-lea, a fost cardinal in Myra (in Turcia de azi) si este sanctificat si sarbatorit incepand cu secolul al VI-lea. In calitate de sfant, Nicolae a fost mai generos cu pedepsele decat cu recompensele. Conform traditiei crestine, i-a pedepsit pe cei care se indepartau de dreapta credinta lovindu-i cu o nuielusa peste maini. De aceea, se spune ca nuielusa in ghete o primesc copiii neascultatori.


Traditii si curiozitati legate de Mos Nicolae


● Sfantul Nicola este considerat protectorul marinarilor, al vaselor plecate in larg si al multor altor vitregiti ai sortii.

● Iarna, se spune in popor, ca incepe de Sfantul Nicolae, cand mosul isi scutura barba alba.

● De ziua lui se fac vraji, farmece si preziceri despre cum va fi vremea in anul urmator; se pun crengute de pomi fructiferi in apa si daca acestea vor inflori de Anul Nou, se spune ca livezile vor avea rod bogat.

● In tara noastra Sfantul Nicolae este cunoscut ca Mos Nicolae.

● Personajul este în mare parte asemanator lui Mos Craciun, ambii o adaptare după Sfűntului Nicolae, ambii purtand straie rosii și oferind cadouri.

● Cea mai cunoscuta poveste despre el este cea legata de modul in care a ajutat trei fete harnice, dar sarace, sa se marite, punandu-le, noaptea, in sosete cate o punguta cu aur, drept zestre.

● La noi, in fiecare an, seara de 5 decembrie este foarte importanta pentru copii, ei isi pregatesc cu grija ghetutele si cizmulitele, le curata, le lustruiesc si le aseaza langa usa. Mos Nicolae vine pe la geamuri, noaptea, vede copiii care dorm si sunt cuminti si le lasa daruri - dulciuri sau fructe.

● Mos Nicolae, spre deosebire de Mos Craciun, nu se arata niciodata la vedere.

● Traditia spune ca Mosul aduce o data cu darurile si crengute argintii. Parintii isi avertizeaza copiii ca daca nu vor fi ascultatori, vor primi numai crengutele, de aici vine asocierea cu nuielusa.

● Sfantul Nicolae este o prezenta foarte veche la romani, marcand un moment deosebit al anului, mult asteptat atat de copii, mai ales, dar si de adulti si reprezentand inceputul frumoaselor sarbatori de iarna.

21 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page